RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Versoepelingen voor niet-essentiële winkels, maar horeca en cultuur blijft gesloten: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

UTRECHT - Omdat de ontwikkelingen rondom de nieuwe Omikronvariant positiever uitpakken dan verwacht heeft het kabinet besloten om de teugels weer wat te laten vieren. De nieuwe, versoepelde maatregelen gaan zaterdag in.

Vanavond maakten Mark Rutte en Ernst Kuipers tijdens een persconferentie bekend dat het vanaf morgen weer mogelijk is om te winkelen bij niet-essentiŽle winkels. Die mogen vanaf morgen open blijven tot 17.00 uur. De essentiŽle winkels blijven, net zoals nu, open tot 20.00 uur.

Lees ook: Cultuursector baalt: stoelen in de concertzalen blijven leeg

Verder mogen mbo's, hogescholen en universiteiten vanaf maandag ook weer fysiek onderwijs verzorgen. Ook de sportschool gaat weer open. Buiten mogen er wedstrijden worden gespeeld binnen dezelfde club, zonder publiek. Voor thuis geldt een advies om maximaal vier gasten van ouder dan 13 te ontvangen.

De horeca en de cultuursector blijven voorlopig gesloten. Op 25 januari wordt opnieuw afgewogen of deze branches dan wel open mogen. Wel is kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan.

Lees ook: Horeca is sluiting zat en gaat (deels) open: 'Niet om te provoceren, maar om te overleven'

Voor alle branches gelden er aanvullende voorwaarden. Zo geldt voor niet-essentiŽle winkels een maximum van ťťn klant per vierkante meter. Op het mbo geldt een maximum van 75 personen per ruimte en een dringend advies aan studenten om twee keer in de week een zelftest te doen. Ook wordt de mondkapjesplicht in verschillende onderwijssituaties uitgebreid.

Het kabinet moedigt verder het gebruik van medische mondmaskers aan, bijvoorbeeld op werk, op school of in de sportschool op de momenten dat er niet gesport wordt.

Kijk hieronder live mee met de persconferentie:Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -