RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ruim 800 aanmeldingen voor opleiding tot natuurijsmeester: 'Onvoorstelbaar'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Mooi nieuws voor de KNSB, waar de verwachtingen van de wervingscampagne ruim zijn overtroffen. De schaatsbond deed eind oktober 2021 een oproep aan vrijwilligers in het hele land: wie wil er natuurijsmeester worden? Vergrijzing van het huidige legioen van tweeduizend ijsmeesters maakte deze wervingscampagne noodzakelijk. Er werd massaal op gereageerd: ruim 800 mensen willen de opleiding natuurijsmeester gaan volgen.

"Dit is onvoorstelbaar", zegt Rieks Poelman van de KNSB. De bond had gerekend op zo'n vierhonderd aanmeldingen. "We hebben ongeveer vierhonderd ijsverenigingen in Nederland. Voor iedere ijsvereniging een ijsmeester zou al fantastisch zijn. Maar de teller is doorgelopen tot over de 850 dus dit is een geweldig succes."

De volgende generatie
Volgens Poelman melden vooral mensen van middelbare leeftijd zich aan. "Daar hadden we ook op gegokt. We hebben nu vooral een hoop oudere ijsmeesters, maar die moeten hun kennis wel door kunnen geven aan de volgende generatie."

De cursus voor de ijsmeesters in spe bestaat uit een avond theoretisch gedeelte, waarin alle facetten van het ijs behandeld worden: de aangroei, wat je moet doen in de voorbereiding en hoe je het moet onderhouden. Idealiter gaan de ijsmeesters in opleiding daarna nog een paar keer mee op pad met een ervaren ijsmeester, maar dat is niet verplicht, aldus Poelman.

Ook in Utrecht meldde zich een hoop mensen aan. Bijvoorbeeld Laura Agterberg uit Utrecht. "Zoals velen ben ik opgegroeid met schaatsen", vertelde ze in november aan RTV Utrecht. "Zodra er natuurijs lag zocht ik een plas op of een ondergelopen skeelerbaan in de buurt om lekker te gaan schaatsen."

Waar moet een ijsmeester aan voldoen? Verslaggever Jordi de Jong zocht het uit (reportage 3 november 2021)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -