RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Serie over spontane natuur op RTV Utrecht


Het televisieprogramma Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad is iedere zaterdag bij RTV Utrecht te zien. De natuur kiest soms zelf plekken uit om te groeien, ook in de bebouwde kom: deze bomen of struiken worden zaailingen genoemd en buurtbewoners zijn er vaak dol op! De twaalfdelige Tv-serie Toevallig Groen laat de kracht van deze onbedoelde natuur in de stad zien. 

In Toevallig Groen vertellen Utrechters over de persoonlijke band die ze hebben met zo’n toevallig opgekomen zaailing in hun omgeving. Het programma laat zien hoe belangrijk dit groen is voor de beleving van de stad. Zo vertelt Remco de Jong over de Hollandse bastaard iep die naast zijn deur groeit aan de Tanimbarkade in de stad Utrecht. "Als hij geveld zou worden door ziekte dan moet ik wel een traantje laten." Ook Paulus Mooij zorgt voor ‘zijn’ zaailing op de hoek van de Utrechtse Willem van Noortstraat. Hij snoeit hem bij als het nodig is en waakt over de gezondheid van de boom. "Als hij zich niet lekker voelt heeft hij een andere kleur."

Naast de programmareeks is er nog veel meer te beleven rondom dit initiatief. Zo is er  iedere week een artikel aan het Toevallig Groen project gewijd in DUIC en is er de tentoonstelling De Botanische Revolutie in het Centraal Museum waar het project onderdeel van is. Ook de bewoners van Utrecht kunnen bijdragen aan dit project door deze spontaan ontkiemde bomen te melden op www.toevalliggroen.nl. Om aan te geven dat zij waarde hechten aan deze bomen, kan iedereen op deze site een gratis statuslabel met de tekst Zaailing Gewenst krijgen. 

Bekijk hier de uitzendingen.


Het project Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad is een initiatief van beeldend kunstenaar Hans van Lunteren in samenwerking met Jessica van Essen van Utrecht Natuurlijk en Hans van Dijk, journalist en programmamaker.