RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Patiëntenfederatie wil eerder boosterprik voor kwetsbare 60-minners

PROVINCIE UTRECHT - De PatiŽntenfederatie uit Utrecht wil dat kwetsbare mensen van jonger dan zestig jaar voorrang krijgen in de boosterprikcampagne. De federatie heeft zaterdag Tweede Kamerleden benaderd met die oproep.

"De tijd dringt voor 60-minners met een kwetsbare gezondheid", aldus bestuurder van de federatie Dianda Veldman in een Whatsapp-bericht aan Kamerleden. Ze wijst erop dat jonge mensen met een kwetsbare gezondheid in een eerder stadium van de vaccinatiecampagne wel voorrang kregen. "Iemand van 25 jaar met een ernstige spierziekte zoals Duchenne kreeg de eerste vaccinatie in maart 2021 en de tweede rond april", schrijft Veldman. Leeftijdsgenoten konden hun prik pas in de zomer krijgen.

Maar in de boosterprikcampagne krijgen jongere mensen met een kwetsbare gezondheid geen voorrang. Mensen onder de zestig komen vanaf januari aan de beurt voor een boosterprik. Zij worden dan geprikt van oud naar jong. Voor iemand van 25 met een kwetsbare gezondheid kan het dus zijn dat er veel meer dan zes maanden tussen de laatste prik en de boosterprik zit.

Duizenden aanmeldingen om te helpen bij boostercampagne
Ondertussen zijn er bij de GGD tot nu toe 6500 aanmeldingen binnengekomen om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zaterdag weten. Bij de website GGDreservisten.nl kunnen mensen, organisaties en de bedrijven die willen helpen met prikken zich sinds vrijdag melden.

In de eerste uren dat de site online was stroomden er al 1500 aanmeldingen binnen. De GGD noemt het "echt hartverwarmend dat individuele burgers en organisaties zich in zulke groten getale aanmelden." De GGD zegt nog op zoek te zijn naar locatiehoofden, administratieve krachten en callcentermedewerkers.

Ziekenhuisbezetting daalt
In de Nederlandse ziekenhuizen nam het aantal coronapatiŽnten opnieuw licht af. Er liggen nu 2670 coronapatiŽnten, meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS). Dat zijn 58 patiŽnten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt al af.

Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiŽnten zaterdag weer tot onder de 600, na daar twee dagen boven te hebben gezeten. Op dit moment zorgen medewerkers van de ic's voor 597 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn zes patiŽnten minder dan vrijdag. Er werden 29 nieuwe patiŽnten op de ic's opgenomen. Het is voor het eerst in bijna drie weken dat er op ťťn dag minder dan 30 nieuwe opnames van covidpatiŽnten op de ic's waren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -