RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

22 klimaatactivisten opgepakt na bezetting van kantoor pensioenfonds in Zeist

ZEIST - Voor de tweede keer in minder dan een maand tijd zijn klimaatactivisten het gebouw van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) in Zeist binnengedrongen. De actievoerders van onder meer Extinction Rebellion protesteerden tegen de investeringen die het fonds doet in fossiele brandstoffen. 22 demonstranten zijn aangehouden.

Het pensioenbedrijf deed na de bezetting vorige maand de voordeur van het kantoor op de Noordweg op slot. Toch wist vandaag een groep van zo'n 25 mensen, naar eigen zeggen via 'een slimme manier', binnen te komen.


De activisten zaten in de lobby en weigerden te vertrekken tot PFZW stopt met investeringen in fossiele brandstoffen. Die dragen volgens de demonstranten bij aan de klimaatcrisis.

Herhaling van zetten
Tussen de aanwezigen ook actievoerder Rozemarijn van 't Einde, die ook bij de actie een maand geleden betrokken was. Zij legt uit waarom ze vandaag terug kwam: "De meesten van ons werken in de zorg. Ikzelf ook. En de klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis. Door te investeren in fossiele brandstoffen worden toekomstige zorginfarcten gestimuleerd. We hebben hier iemand die werkt voor Cordaid. Die zegt: het is superraar dat ik werk voor mensen in arme landen en tegelijkertijd blijft mijn pensioenfonds hun toekomstige en huidige leven verstieren."

Lees ook: 14 klimaatactivisten gearresteerd na urenlange bezetting pensioenkantoor Zeist

De actie werd een herhaling van zetten vergeleken met de vorige editie een maand geleden, met actievoerders die weigerden te vertrekken en een pensioenfonds dat niet besloot de investeringsstrategie ter plekke aan te passen. En dus werden 22 actievoerders opgepakt. Van 't Einde: "We zijn gevorderd om weg te gaan, maar we blijven tot PFZW heeft aangekondigd uit fossiel te gaan. Dat doen ze niet en dus blijven we zitten. Als ze willen dat we weggaan dan moeten ze ons arresteren. Dat gaat gebeuren. Dus daar zitten we nu op te wachten. In alle rust."


Klimaatactivist
Van 't Einde heeft het druk met haar activisme. Vorige maand zwom ze nog de hofvijver in Den Haag over om onder het Torentje van demissionair premier Rutte te demonstreren. Een week later werd ze in de boeien geslagen bij de eerste bezetting van het hoofdkantoor van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Lees ook: Morele plicht drijft Utrechtse klimaatactiviste Rozemarijn van 't Einde

Volgens de Utrechtse moet ze dit allemaal wel doen. "Het probleem is zo groot en onheilspellend, maar we kunnen het tijd nog keren als we willen. Dus voel ik me geroepen om in actie te komen", zei ze over haar acties tegen RTV Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -