RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leo uit Lopik fotografeerde alle 236 straten in zijn gemeente en weet waar hun namen vandaan komen


LOPIK - Als kind was Leo Bennis al gefascineerd door straatnamen. "Ik moest vier keer 20 minuten per dag lopen. En tijdens mijn wandeling leerde ik alle straatnamen die ik zag uit mijn hoofd". En die fascinatie is altijd gebleven. Nadat hij in 1998 alle straten van de stad Utrecht (2700) noteerde en ze van een beschrijving voorzag, heeft hij nu een boek gemaakt over zijn huidige woonplaats: Lopik.

 Leo Bennis is al zijn hele leven gefascineerd door straatnamen. Leo Bennis is al zijn hele leven gefascineerd door straatnamen. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

"Heel veel mensen weten niet meer waar hun straat naar vernoemd is", vertelt de 75-jarige Bennis. "Kijk, een bloemetje of een vogeltje kennen ze nog wel, maar zo gauw als je over personen of dingen begint dan hebben mensen geen idee."

Vincent van Gogh
Daarom trok Bennis de afgelopen jaren door de negen kernen van zijn gemeente en fotografeerde elke straat, steeg en plein en zocht uit waar de straatnamen vandaan komen. Er blijken veel misverstanden te bestaan over de herkomst ervan. Mooi voorbeeld is de Vincent van Goghstraat in Benschop. Daarvan lijkt het overduidelijk naar welke wereldberoemde schilder die vernoemd is.

Lopiker Leo Bennis fotografeerde alle 236 straten in zijn gemeente


"Maar dat zou niet passen hier in de omgeving, want er is hier geen enkele schilder", weet Bennis. "Deze straat is vernoemd naar de opa van Vincent van Gogh. Die was hier dominee en heeft veel goede dingen gedaan voor de gemeenschap. Daarom hebben ze hem geeŽrd met een straatnaam."

236 straten
Zo zit Bennis vol van dit soort verhalen. Hij zocht het van alle 236 straten in de gemeente uit. "Hier om de hoek is de Florijnstraat. De 'florijn' is de oude benaming voor de gulden. Er zat hier vroeger een Rabobank, dus vandaar die naam."

"In Lopik had je vroeger het Lentehof. Nu heet het Burgemeester Blankenhof. Toen die burgemeester van Lopik overleed heb ik gevraagd aan het college om het hofje naar Blanken te laten noemen. En dat is gebeurd."

Blaarkop
Alle verhalen met foto staan in het boek dat deze week uitkomt. Zo'n tien jaar is Leo ermee bezig geweest, maar de inkt is nog niet droog of er kan eigenlijk alweer een nieuwe versie worden gemaakt. Er wordt namelijk flink gebouwd in de gemeente. "De provincie heeft toestemming gegeven om in zeven kernen vijftig huizen bij te bouwen."

En nieuwe woonwijken, betekenen ook nieuwe straten. In Lopik Oost krijgen de straten de namen van koeienrassen. "Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Je wil toch niet op de Blaarkop wonen? Ik had liever gezien dat ze de straten naar oude beroepen hadden genoemd."

Toch zal Bennis ook die nieuwe straten weer gaan fotograferen en beschrijven. "Ja, tuurlijk. In dit boek zit tien jaar werk. Dat laat je niet verpieteren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -