RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bolsius stuurt brief naar Den Haag voor Ljowa (7): 'Kijk naar het kind achter het dossier'

AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius heeft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol gevraagd om van haar discretionaire bevoegdheid gebruik te maken en opnieuw naar de zaak van de 7-jarige Ljowa uit Amersfoort te kijken. Het gezin Shahbazyan dreigt uitgezet te worden naar ArmeniŽ door een procedurele fout.

Ljowa is samen met zijn zusje en broertje in Nederland geboren. Hij bleek niet in aanmerking te komen voor het kinderpardon, omdat hij werd geboren nadat de asielprocedure van zijn ouders was afgerond. Zijn ouders hadden een aparte asielaanvraag voor hem moeten indienen, maar dat hebben zij niet gedaan.

Formeel geen asielkind
"Ljowa is een van de kinderen waarvan de IND zegt dat hij, door de keuzes van zijn ouders, formeel niet gezien mag worden als een asielkind", schrijft Bolsius in een brief aan de raad. "Ondanks dat hij inmiddels 7 jaar in een azc heeft gewoond. Daarmee is niet gekeken naar zijn situatie of zijn kansen maar slechts naar de uitleg van een regel: formeel mag hij niet meetellen."

De realiteit is dat er kinderen zijn die inmiddels door geboorte, gevolgd door langdurig verblijf hier en worteling in onze samenleving, gewoonweg bij ons zijn gaan horen"
Burgemeester Lucas Bolsius in zijn brief

En dat is iets wat Bolsius niet naast zich neer kan leggen. Hij heeft daarom een ultieme poging gedaan door een brief naar Den Haag te sturen. "Ik heb de staatssecretaris geschreven dat de belangrijkste les die ik en velen met mij het afgelopen jaar heb geleerd, is dat een ieder met enige verantwoordelijkheid in het openbaar bestuur, de morele plicht heeft om naar de mens achter een dossier te kijken. Dit zie ik nůg sterker als het kinderen betreft."

Actie voor Ljowa
Om aandacht te vragen voor de situatie van Ljowa en zijn gezin zijn er de afgelopen tijd verschillende acties gehouden. Zo is er een protestmars gelopen en is er een petitie gestart.

Lees ook: Ljowa (7) leeft met familie tussen hoop en vrees door dreigende uitzetting: 'Staatssecretaris moet fout rechtzetten

Maar het blijft voorlopig afwachten voor het Amersfoortse gezin. Op dit moment doet de advocaat van de familie een beroep op het Europees Verdrag voor de rechten van de mens, maar het duurt mogelijk nog een paar maanden voordat er duidelijkheid komt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -