RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie Utrecht naarstig op zoek naar asielplekken na noodkreet kabinet: 'Haalbaarheid hangt af van voorwaarden'

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht zegt haar uiterste best te doen om gehoor te geven aan de dringende oproep van het kabinet om dit weekend nog honderd vluchtelingen op te vangen.

"Daar spannen wij ons maximaal voor in, maar we kunnen op dit moment nog niet zeggen of het dit weekend lukt", laat een woordvoerder weten. "De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat het beeld wisselt van uur tot uur. De haalbaarheid hangt af van de voorwaarden waaraan zo'n opvanglocatie moet voldoen."

Het demissionaire kabinet sprak vrijdag over een "noodsituatie" in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar te weinig plaats is om net aangekomen asielzoekers op te vangen. Alle twaalf provincies werden daarom opgeroepen om dit weekend honderd opvangplekken te vinden. Dat zou betekenen dat er in totaal 1200 extra slaapplekken bijkomen. De oproep is dringend, maar het opvangen van asielzoekers is niet verplicht.

Commissaris van de Koning
"Wij spannen ons tot het uiterste in om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Westerwolde bij te staan, en bovenal om de asielzoekers in Ter Apel te helpen aan een betere slaapplek", zegt de woordvoerder van de provincie Utrecht. "De commissaris van de Koning staat vanuit zijn Rijkstaken continu in contact met de gemeenten, het COA, en andere betrokken partijen. De provincie helpt op alle mogelijke manieren mee. Daarbij zijn wij constant op zoek naar mogelijke plekken."

Of de provincie Utrecht eventueel meer dan honderd asielzoekers kan opvangen, is nog niet te zeggen. "Dat zijn wij op dit moment aan het onderzoeken. De mogelijkheden hangen hierin af van de voorwaarden die worden gesteld aan de mogelijke opvanglocaties."

Tentenkamp
In Almere zijn extra opvangtenten geplaatst. Asielzoekers die daar werden opgevangen, zeiden deze week tegen Omroep Flevoland dat ze niet konden slapen door de lage temperaturen en rukwinden. In de provincie Utrecht zijn tentenkampen niet aan de orde. "Binnen de provincie Utrecht kijken we op dit moment niet naar deze optie. We richten ons nu op het vinden van gebouwen waarin we humane en robuuste opvang kunnen bieden", aldus de woordvoerder.

Lees ook: Utrechtse gemeenten zoeken, maar vinden nog geen locaties voor asielopvang

De gemeente Middelburg in Zeeland vangt vanaf vandaag 250 extra asielzoekers op. In evenementencomplex A58 is door het COA een noodopvang ingericht waar vandaag de eerste 100 mensen terecht kunnen. Daar komen volgende week nog zo'n 150 plekken bij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -