RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht naar rood op de Europese coronakaart

PROVINCIE UTRECHT - Utrecht kleurt komende week rood op de Europese coronakaart. Het aantal inwoners dat positief test loopt ook in onze provincie almaar verder op. In Nederland zijn in de afgelopen week bijna 23.000 mensen positief getest, ruim 50 procent meer dan in de week ervoor.

De 'najaarsstijging' kan betekenen dat andere landen op den duur strengere regels voor Nederlandse reizigers invoeren, zoals bij de vierde golf in juli ook gebeurde. Limburg is momenteel als enige provincie rood op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke week maakt. Rood is de op een na hoogste waarschuwingskleur. Komende donderdag, als de nieuwe kaart komt, gaan Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland, Overijssel, Flevoland en Friesland van oranje naar rood. Zeeland zou daar ook nog bij kunnen komen.
Aantal coronapatiŽnten in ziekenhuis blijft stijgen

Opnieuw liggen er meer coronapatiŽnten in de ziekenhuizen dan een dag eerder. Het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS) meldt zondag dat nu in totaal 553 mensen behandeld worden vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag stond dat cijfer op 546.

Op de intensive cares liggen nu 142 mensen, zaterdag waren dat er 138. Op de verpleegafdelingen liggen nu 411 patiŽnten, zaterdag waren dat er 408.

Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe lijken als enige provincies oranje te blijven. Een maand geleden zag de kaart er voor het laatst zo ongunstig uit voor Nederland. Met de aantallen positieve tests is Nederland terug op het niveau van eind juli en begin augustus. Dat waren de laatste dagen van de vierde golf, de 'discopiek' die ontstond na het heropenen van de horeca, het 'dansen met Janssen'.

Tijdens die piek besloten landen als Duitsland en Frankrijk om de regels voor Nederlandse reizigers aan te scherpen. Dat deden ze op basis van de Europese coronakaart. Duitsland zou Nederland binnenkort opnieuw kunnen inschalen als een 'Hochrisikogebiet'. Dat kan gebeuren wanneer een land in een week tijd meer dan 100 positieve tests op iedere 100.000 inwoners heeft, en dat over een langere termijn. Nederland zit sinds afgelopen dinsdag boven die grens en komt er ook steeds verder boven te zitten. In de zeven dagen tot en met zaterdag zijn 130 positieve tests op iedere 100.000 Nederlanders geregistreerd.

Onder de bestaande hoogrisicogebieden zijn Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten. Reizigers die vanuit zulke landen naar Duitsland willen gaan, moeten al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid. Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting. Sommige reizigers moeten na aankomst in Duitsland mogelijk eerst in quarantaine.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -