RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inwoners provincie Utrecht hebben hoogste inkomen van Nederland

PROVINCIE UTRECHT - Huishoudens in de provincie Utrecht hebben een gemiddeld besteedbaar inkomen van 48.000 euro per jaar. Het gemiddelde in Nederland ligt op 44.400 euro. Dat blijkt uit de Staat van Utrecht een database die inzicht verschaft in het woon-, werk- en leefklimaat van de 26 gemeenten in onze provincie.

Van de gemeenten binnen de provincie Utrecht hebben inwoners van de gemeenten De Ronde Venen het hoogste besteedbaar inkomen: 57.200 euro. Inwoners van de gemeenten Utrecht (40.900 euro), Nieuwegein (44.100 euro) en Veenendaal (45.100 euro) hebben gemiddeld het minst te besteden. Gemiddeld het laagste besteedbare inkomen van Nederland hebben inwoners van de provincie Groningen (36.500 euro).

Met besteedbaar inkomen wordt het bruto-inkomen bedoeld verminderd met betaalde inkomensoverdrachten, premies, inkomensverzekeringen, premies ziektekostenverzekeringen en belastingen op inkomen en vermogen.

Bevolkingsgroei
De provincie Utrecht blijft tot 2050 groeien, blijkt uit de rapportage. Economisch, maar ook qua inwonertal. Prognoses wijzen uit dat de totale bevolking in Nederland in 2050 gestegen zal zijn. Van de verwachte 18,5 miljoen inwoners, in 2050, zal 7,9 procent uit de provincie Utrecht komen. Er zijn ruim 1,3 miljoen inwoners en volgens de prognose van het Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS zal dit aantal stijgen tot bijna 1,5 miljoen in 2050.

Voor vier gemeenten geldt dat er een (lichte) krimp verwacht wordt. Het gaat om IJsselstein, Montfoort, Lopik en De Bilt. De meest gemeenten die het meest zullen groeien, zijn naar verwachting Woudenberg, Renswoude, Utrecht en Bunschoten.

Vergrijzing
Vergrijzing zal volgens het Planbureau voor de Leefomgeving overal in Nederland plaatsvinden, maar aan de randen van Nederland gaat dit sneller dan in de Randstad. De verwachting is dat de regionale verschillen eerst groter zullen worden en daarna weer afnemen.

De leeftijdsopbouw in een gebied zegt iets over de mate waarin er arbeidspotentieel is en er voorzieningen moeten zijn voor kinderen (onderwijs, zorg) en ouderen (zorg, woningbouw). Het Planbureau voor de Leefomgeving noemt de continue vergrijzing één van de belangrijkste structurele trends op dit moment. Met name de kleinere gemeenten in de provincie Utrecht zullen hier in toenemende mate mee te maken krijgen. De grijze druk is relatief hoog in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn.

In 2030 zal ongeveer een kwart van de inwoners van een kleinere gemeente 65 jaar of ouder zijn, tegenover 15 procent in de grote steden. Weliswaar komen er in de stad meer ouderen bij, maar het tempo van vergrijzing ligt beduidend lager dan in de kleinere gemeenten. Van de vier grote steden in Nederland is Utrecht (stad) het minst vergrijsd. Utrecht zal ook in 2035 nog steeds de minst vergrijsde grote stad zijn, met 17 procent 65-plussers, tegenover ongeveer 20 procent in andere grote steden.

Lees ook: Provincie bekijkt tussenstand van coronacrisis: veel verlies, maar sterke tijden op komst


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -