RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester roept op tot bomendonatie : Laat Leersum weer dromen, doneer bomen!

1/4
LEERSUM - Honderden bomen waaiden om, kale plekken in het bos en heel veel werk om alles op te knappen. De valwind van 18 juni bracht een hoop te weeg in Leersum. Burgemeester Frits Naafs is het kale aangezicht zat en doet een oproep: Laat Leersum weer dromen, doneer bomen!

"Dit is gebeurd en we moeten eerst Leersum schoonmaken en dat is gelukt. Maar het herstel duurt nog wel een tijdje hoor. Er zijn 800 bomen verdwenen in ons openbaar gebied en die willen we ook weer terugplaatsen", legt burgemeester Naafs uit. "Dus hebben wij de boomkwekerijen aangesproken en gezegd laat je hart spreken. Laat Leersum weer dromen en doneer bomen."

Burgemeester Naafs roept op tot bomendonatie


Groene karakter
Utrechtse Heuvelrug staat natuurlijk bekend om zijn groene karakter en het is de burgemeester alles aan gelegen om zijn gemeente zo ook weer in ere te herstellen. Naafs: "Het groene karakter is ernstig aangetast en dat is in de openbaar ruimte ook zo."

Burgemeester Naafs: "Het groene karakter van Leersum is ernstig aangetast"


Wethouder Boonzaaijer valt de burgemeester bij. Hij hoopt dat de oproep helpt, want er zijn veel bomen nodig: "In de openbare ruimte gaat het om 800 bomen, bij de particulieren en de grootgrondbezitters, zoals Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer, praten we over een veelvoud daarvan. Het zijn er duizenden en loopt vanaf Leersum tot Maarsbergen en Valkenheide."

De kosten
Zoveel bomen herplaatsen roept natuurlijk ook de vragen op: hoeveel kost dat en wie gaat het betalen? Het is niet voor niks dat de burgemeester met zijn ludieke oproep komt.

"Wij zijn wel degelijk een armlastige gemeente omdat wij zoals veel gemeenten strijd voeren om meer geld te krijgen voor onze taken die we namens het rijk moeten uitvoeren. Los van het geld is het goed dat wij de wereld waar bomen gekweekt worden oproepen en aanspreken om ons te helpen", vertelt Naafs.

Bomenkweker
Eén van de bomenkwekers die graag een handje komt helpen is er eentje uit Ederveen, boomkwekerij De Koekoek. Vanochtend vroeg kwam er een chauffeur langs en hij bracht een grote eik mee. "Ik ken de gemeente een beetje dus toen de oproep kwam om een boom te doneren dacht kwekerij De Koekoek we gaan de daad bij het woord voegen", aldus Pleun.

 Boomkwekerij De Koekoek kwam vanochtend de eerste boom brengen. Boomkwekerij De Koekoek kwam vanochtend de eerste boom brengen. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Volgens hem is het een klein gebaar dat veel energie geeft: "De buurt is blij, de gemeente wordt er blij van. Wat hier gebeurd is, is een grote natuurramp. En ja dan vind ik ook wel dat mensen, in de geval boomkwekerijen, een steentje kunnen bijdragen."

Boomkwekerij De Koekoek over de actie: "We gaan de daad bij het woord voegen"


Als er één boom over de dam is
Burgemeester Naafs is er maar wat blij mee: "Het is geen dun stammetje, deze boom is tien jaar oud. Het is 24 centimeter stam-omtrek en het is echt een boom. Het is de goede maat die we gevraagd hebben."

Ook wethouder Boonzaaijer is helemaal in zijn nopjes met één van de eerste nieuwe aanwinsten. "Ik vind het heel mooi dat er tussen droom en daad heel weinig tijd zit. Gisteravond is het op het nieuws gekomen en vanochtend planten we. Helemaal op eigen initiatief aangeboden. Als er één boom over de dam is, volgen er vast meer."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -