RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Noodfonds na natuurgeweld in Leersum: 'Het herstel kan jaren duren'


LEERSUM - Nu de ergste schok van het extreme noodweer in Leersum achter de rug is, maakt de gemeente Utrechtse Heuvelrug de balans op. Er komt een herstelplan om het dorp erbovenop te krijgen.

"Dat kan wel een paar jaar duren", zegt burgemeester Frits Naafs. "Er zijn grote bomen omgegaan. Dat formaat heb je niet meteen terug als je gaat herplanten. De openbare ruimte ziet er echt anders uit, vooral in Leersum-Noord. Daarom moeten we met elkaar aan de bak."

In de loop van de weken wordt meer bekend over het herstelplan en hoe dat bekostigd moet worden. De provincie springt in ieder geval bij.

 schade in Leersum. schade in Leersum. | Foto: RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen

Schadebedrag
Op vrijdagavond 18 juni richtte een valwind in zeer korte tijd een ravage aan in Leersum en omgeving. Het Verbond van Verzekeraars schatte de schade op 7,3 miljoen euro.

Ook de gemeente is flink wat geld kwijt aan schade. Over de hoogte van het bedrag durft burgemeester Naafs nog geen uitspraken over te doen. "Geen idee. Ik heb de wethouder gevraagd of er een inschatting is te maken van de schade in de openbare ruimte. Dus niet alleen het groen, maar ook bijvoorbeeld prullenbakken en lantaarnpalen. Maar we weten het nog niet. Zodra dat wel het geval is, zullen we dit bekendmaken."

 Weggeslagen bosperceel. Weggeslagen bosperceel. | Foto: RTV Utrecht

Aandacht voor persoonlijk leed
Bij het opstellen van het herstelplan is niet alleen aandacht voor de materiŽle schade. De gemeente heeft ook aandacht voor het persoonlijke leed.

Naafs: "Inwoners hebben schade aan huis en aan hun tuin. Hele stukken bos zijn weggeslagen, auto's zijn beschadigd. Dat doet iets met mensen.Het sociaal dorpsteam en slachtofferhulp zijn hiermee ook meteen mee aan de slag gegaan. Ook nu we drie weken verder zijn moet hier aandacht voor blijven zodat het een plek kan krijgen."

De burgemeester is nog altijd diep onder de indruk van het natuurgeweld. "Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Ik heb daar zelf wel rekening mee gehouden, maar er heeft echt een beschermengel boven Leersum gehangen."

 Burgemeester Naafs in een van de getroffen gebieden in Leersum. Burgemeester Naafs in een van de getroffen gebieden in Leersum. | Foto: RTV


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -