RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

KNMI: valwind leidde tot enorme schade in Leersum


DE BILT/LEERSUM - Leersum is niet getroffen door een windhoos of tornado, maar door een valwind. Afgelopen weekend werd daarover al gespeculeerd, maar het KNMI heeft het nu na onderzoek vastgesteld.

 Weggevaagd bosperceel. Weggevaagd bosperceel. | Foto: ANP

Valwind - ook bekend als 'downburst' - is een verschijnsel dat incidenteel voorkomt in de zomer tijdens zware onweersbuien. Het ontstaat als de lucht door zeer zware regenval sterk afkoelt. "De koude lucht valt vervolgens op het onderliggende aardoppervlak en dit zorgt voor zeer zware windstoten. Tijdens een downburst kan de windsnelheid oplopen tot ver boven de 100 km/uur", meldt het weerinstituut in De Bilt.

Lees ook: Weerexperts buigen zich over het extreme weer in Leersum

De schade die een downburst en een windhoos kunnen veroorzaken is vergelijkbaar, maar het patroon afwijkend. Bij een windhoos is de schade geconcentreerd in een relatief smal, lang spoor en vallen de bomen door de draaibeweging binnen in de slurf verschillende kanten op. Ook worden daarbij veel dakpannen van de daken gerukt. Bij een valwind is juist sprake van een breder gebied, waarin bovendien de veroorzaakte schade in min of meer één lijn ligt. "Het feit dat er veel bomen gesneuveld zijn komt doordat in de zomer de wind meer grip heeft op de volle en natte bladerkruinen", meldt het KNMI.

 Stormschade in Leersum. Stormschade in Leersum. | Foto: ANP

De valwind in Leersum veroorzaakte vrijdagavond enorme schade aan huizen en bossen. Ook was er sprake van zeven gaslekken en raakten negen mensen gewond.

Lees ook: Wegen weer begaanbaar na storm: 'Leersum is een dorp van aanpakken'


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -